Zomervakantie 2012 naar Denemarken en Zweden

Maandag 6 augustus vertrekken we met de opgepakte motoren richting Duitsland en steken de grens over bij Oldenzaal. We rijden via Osnabruck en Hamburg naar Flensburg, een grensplaats met Denemarken, waar we een Etap hotel nemen. Het weer is redelijk, dreigend maar i.h.a. droog, op een paar spetters na.

De volgende dag rijden we Denemarken via Jutland binnen en rijden langs de kust noordwaarts. Overal zie je gele boerderijtjes, wapperende Deense vlaggen en rozen bloeien volop: vooral trosroosjes, stokrozen en rozenbottelstruiken. We bewonderen onderweg het imposante beeld van de vier mannen bij Esbjerg: ‘Man meets the Sea’ statue. We vervolgen onze weg richting het noorden en passeren de fjorden van Nissum en Ringkóbing. Het is mooi om met de zee aan beide kanten te rijden, maar allemachtig wat veel wind! We vinden een camping in Ulfborg en eten onze eerste echte Deense hotdog. We duiken op tijd de slaapzak in met onze thermoskleding aan, want de nachten zijn hier koud. De harde wind trekt flink aan onze tent, maar deze houdt gelukkig goed stand. We ontbijten de volgende ochtend bij een mooi wit kerkje in Nørre, waar ook 3 Noorse motorrijders koffie drinken. We rijden langs de Nussummer breding en nemen de pont bij Thyborønveerboot. Door de open verbinding met Noordzee is er veel deining aan boord. Le LuberonWe moeten de motoren goed in bedwang houden, want ze dreigen om te vallen. We rijden een rondje Limpfjorden: een mooi gebied met allerlei eilandjes, veerboot veerboot en bruggen. Het weer is goed.

In Svinkløv vinden we een prima camping. We maken een avondwandeling door de duinen naar het strand om daar te gaan eten. De volgende dag schijnt de zon volop en we besluiten om een dag extra te blijven en lekker naar het strand te gaan. We maken die avond spaghetti bij de tent en genieten met een fles wijn van de ondergaande zon. We rijden verder naar Skagen, het noordelijkste punt van Jutland, via Løkken en Sindal. Het is een gezellig, aantrekkelijk haven- en kunstenaarsplaatsje, met veel winkels, terrassen en toeristen.

De huizen zijn warm geel geschilderd en overal bloeien bloemen in uiteenlopende roze tinten. We eten heerlijk op het terras van een Ierse Pub. De volgende dag is een rustdag. Nadat we uitgeslapen hebben, verkennen we de omgeving. Ook doen we inkopen in het stadje. We gaan de volgende dag verder, nadat we ‘het einde van Denemarken’, waar Kattegat en Skagerak elkaar ontmoeten, bekeken hebben. Dit uiterste puntje, Greenen, staat nog vol met bunkers. We rijden verder richting Frederikshavn en bij het fjord Randers nemen we de pont (bij Egense) veerboot en een tweede bij Udbyhøj.veerboot OnderwegHet weer is goed en de route is mooi. Doel van vandaag is: de motorcamping. De camping is van de Deense motortoerclub en ligt ten noordoosten van Aarhus. Het is een mooi gelegen camping en het ziet er keurig uit; er is zelfs iemand propjes aan het prikken. De sfeer is als op elke motorcamping; je voelt je er direct welkom. De volgende dag willen we de oversteek naar Sjælland (Seeland) maken; dit doen we met een flinke veerboort. veerboot De motoren moeten vastgelegd worden en de oversteek duurt 45 minuten. Eenmaal in Sjælland maken we al snel weer een overtocht.veerboot Het is op dit eiland veel drukker qua verkeer dan in noord Jutland; we moeten er even aan wennen. Als snel bereiken we ons doel Helsingør en vinden daar een leuke camping in de stad aan het water en met gratis wifi. We verkennen de stad en bekijken o.a kasteel Kronborg en eten later bij een Italiaans restaurant.

Na een ontbijt met zeezicht rijden we naar de haven en pakken daar de boot naar Helsingborg in Zweden.veerboot Het is een dure oversteek van 350 kronen voor een relatief korte afstand. Aan boord is er veel belangstelling voor onze motoren; o.a. van en vrachtwagenchauffeur, die ons een heleboel toeristische tips geeft. Aan wal steken we dwars door naar Åhus en rijden door het bosrijke landschap. Bomen, heel veel bomen zien we onderweg met hier en daar een felgekleurde, houten Villa Kakelbont. En overal worden we gewaarschuwd voor overstekende elands; het zal je maar gebeuren! We vinden een mooie camping tussen de naaldbomen aan het strand. We hebben een ruime plek en de eekhoorntjes spelen om onze tent. We maken een wandeling en vinden een gezellige strandtent op loopafstand. We eten daar en zien een prachtige zonsondergang. Maar deze keer zien we de zon niet in zee zakken; het is hier de omgekeerde wereld.

De volgende dag is het de hoogste tijd voor een rustdag en die brengen we op het strand door.

De reis gaat verder naar Ystad. Na een mooie rit door landelijke omgeving vinden we een camping aan de kust. Het is heel druk met tractoren die de oogst binnenhalen. Die avond lopen we naar de stad in de hoop een glimp op te vangen van Wallander, rechercheur bekend van televisie. Maar helaas: er blijkt er weinig te beleven in het centrum en we maken een saaie ronde.

We rijden de volgende dag binnendoor naar Malmö. Daar rijden we over de Sontbrug (officieel heet de brug Øresundsbron) en dit is een tolbrug met een tunnel er achteraan.brugtunnel De brug vormt de verbinding tussen Kopenhagen en Malmö. Het is een imposant bouwwerk en een geweldige ervaring om erover heen te rijden.

Daarna moeten we dwars door Kopenhagen rijden naar de noordkant op weg naar een bijzondere, favoriete camping, waar we een plek hopen te krijgen Camping Charlottenlund Fort. En het lukt om een plekje voor 3 dagen te krijgen. Geweldig: de camping ligt aan het water en het centrum van Kopenhagen ligt om de hoek. Wij huren fietsen en al fietsend verkennen we de stad. We bezoeken o.a. het Statens museum waar tot mijn verrassing een expositie over Matisse is. Het is genieten in de prachtig ingerichte zalen van het museum, waar we de mooie schilderijen bewonderen. Verder bekijken we natuurlijk de kleine zeemeermin, Nyhavn en bezoeken Frederiksberg: het Deense Quartier Latin, waar we bij Granola het lekkerste ijs van Kopenhagen proeven. Ook fietsen we naar Christianshavn en nemen een kijkje in de wijk Christiana, een bekende wijk, die krakers hebben overgenomen. We hebben het dit lange weekend goed naar onze zin. Warm is het wel: +33 graden.

Maandag vertrekken we via noord Kopenhagen naar Roskilde, waar een beroemde dom staat. Deze valt ons wel tegen. In Calundsburg bekijken we de kerk met 5 torens, deze vinden we wel mooi.Le Luberon Via het hagelwitte kerkje in Tårnholm rijden we maken de oversteek naar het eiland Funen.

Sjælland en Funen zijn met elkaar verbonden via de Storebæltsbro (brug over de Grote Belt), waar tol wordt gevraagd.brug We rijden daarna via een saaie provincieweg meteen door naar Odense, waar we overnachten op de camping. De volgende dag bezoeken we het huis waar Hans Christiaan Andersen heeft gewoond. Dan is het tijd voor de terugreis.

We hebben lang zitten kijken hoe we naar huis zouden gaan en besluiten om niet de provinciale weg te nemen, maar de 303. Deze is gelukkig een stuk leuker. Via de brug over kleine Belt komen we weer terug in Jutland en rijden langs de kust terug naar Flensburg. We rijden een stukje verder en nemen in Duitsland nog een camping.

Ook het laatste stuk proberen we zo lang mogelijk van de autoweg af te blijven. We rijden door verschillende windmolenparken.cWe rijden langs de stormvloedkering en steken de Elbe over met een pont.veerbootGelukkig mogen we "voorkruipen", want de wachtrij is immens. Via de Wesertunnel tunnel komen we bij Oldenburg terecht en nemen vanaf daar de autoweg richting Nederland. tunnel

We krijgen nog een halve minuut een regenbui op onze helmen, maar na bijna 3000 kilometer komen we droog thuis. Het was anders om noordwaarts te reizen, maar we hebbeen een fantastische vakantie gehad met machtig mooi weer.

De route tot besluit.

Kijk hier voor meer foto's.