Zomervakantie Frankrijk 2013

Op maandag 15 juli 2013 vertrekken wij voor een ouderwets rondje Frankrijk met de motoren via Antwerpen en Brussel richting Reims. Bedoeling is om deze keer een kijkje te nemen op een paar motorcampings, waar we een aantal jaren geleden gekampeerd hebben. Hoe is het daar nu, na verandering van eigenaar? De campings bevinden zich in de departementen Drome en Lanquedoc Roussillon; daaromheen hebben we een leuke route uitgestippeld.

Het weer is goed en we overnachten in een Ibis hotel.

De volgende dag rijden we binnendoor verder door het Champagne gebied; het is daar leuk en relaxed toeren. Na een stop in Villette sur Aube blijkt het rugzakje van Anneke achtergebleven te zijn op het terras. Na 80 km terugrijden naar het restaurant is de tas gelukkig gevonden en terecht. Van weeromstuit besluiten we de plaatselijke camping maar op te zoeken. We eten die avond in het plaatsje.

We gaan verder en rijden door een mooi landschap, afgewisseld door slaperige dorpjes. Na de lunch krijgen we meer heuvels en wordt de rit pittiger.Toren in Lormes We stoppen bijtijds in Lormes in de Morvan (Bourgogne). Hier bevindt zich een gezellige camping aan een meertje en we knopen er een rustdag aan vast. We wandelen her meer rond en eten lekkere salades in een restaurantje aan het strand. ‘s Avonds koelt het af met stevige regen en onweer.

Het is tijd om verder te rijden. We rijden zuidwaarts door de Morvan. Het weer is een beetje somber, maar klaart na de middag op.

Bij Macon steken we de Rhône over en vinden een prettige camping municipal in Chatillon sur Chalarone. We eten heerlijk op een gezellig terras, waar de mooiste bloemen en planten groeien.

De tocht wordt vervolgd door een mooi gebied met Etanges (vijvers, plassen). Het is warm weer. We raken van de route af en stuiten op een paar flinke verkeersdrempels (ralentisseurs) midden tussen de weilanden.Zonnebloem Aart maakt er een flinke klap op en zijn linkerkoffer laat los. Ook heeft hij last van zijn rug. De koffer krijgen we vast middels stevig ijzerdraad, dat we aan een hek vinden.

Het is nog een kleine 100 km rijden naar ons doel de Camping Moto in Crest; we besluiten het erop te wagen en er rustig heen te rijden. Gelukkig gaat dat goed en op de camping aangekomen krijgt Aart pijnstillers.

De volgende dag blijken de rugklachten nog volop aanwezig te zijn en we willen er een dokter naar laten kijken. Met de auto van de eigenaar gaan we naar de SEH in Crest. Na urenlang wachten zijn we aan de beurt. Na onderzoek krijgt de patiënt een ceintuur om en een dringend advies om vooral een weeklang geen motor te rijden. Dat is wel even slikken natuurlijk. Tevens moeten we een batterij aan medicijnen ophalen bij de apotheek; met pijnstillers zijn de fransen erg scheutig.

Er zit niets anders op: we blijven op de motorcamping en houden er verplichte rust. Dat het deze week bijna 40 graden is en er een heerlijk zwembad op het terrein is maakt het allemaal een tikje dragelijker. Ook met de blote voeten in het frisse water van de rivier de Drome is het prima uit te houden. Maar veel liever hadden we natuurlijk de streek ontdekt en bekeken en verder de Provence ingereden.

Na een kuur van 5 dagen pakken we de draad weer op en verlaten de motorcamping op een snikhete dag. In de tussentijd hebben we contact gehad met Elfriede en Munt, vrienden die we in Zuid Frankrijk wilden bezoeken, om deze afspraak af te zeggen (tot onze grote spijt!). Het lijkt ons verstandiger om geen extra risico te nemen, de afstand niet groter te maken en rustig-aan op huis aan te gaan rijden. Eerst bezoeken we nog even Le Poet Celard, een van de mooiste dorpen in Frankrijk, dat op 30 km. van de camping ligt. Om er te komen moet je een paar haarspeldbochten trotseren, maar die zijn het bezoekje zeker waard. Daarna rijden we noordwaarts via Roman. We wijken maar een beetje af van de heenweg en komen de camping municipal weer tegen in Chatillon sur Chalarone. We besluiten daar het weekend te blijven. Onze franse buren zijn blij ons weer te zien en er volgt een hartelijke begroeting. We eten die avond pizza bij de tent in de zon. De volgende dag verslechtert het weer en volgen er flinke regen- en onweersbuien. Als het aan het einde van de dag opklaart lopen we het verrassend leuke stadje nog even in en eten bij Hotel du Commerce.

Na noodweer in de nacht pakken we de tent de volgende dag nat in. Als we gaan rijden is het gelukkig droog en we rijden rustig noordwaarts door de Bourgogne (Cote d’Or) richting Beaune.Le canal du Bourgogne Het is mooi en afwisselend rijden: bergen, stille dorpjes, wijnvelden…We stoppen bij een camping in Chatillon sur Seine en brengen de avond door op het terras met veel rosé.

De volgende dag besluiten we naar huis te rijden en pakken de grotere wegen. De reisdag is vermoeiend en een beetje koud en nat, maar we zijn blij dat we ’s avonds heelhuids en gezond in Apeldoorn aakomen. Ondanks de ‘pech onderweg’ kijken we tevreden terug op de vakantie; er staat toch nog 2727 km op de teller.

De route tot besluit.

Kijk hier voor meer foto's.