Zomervakantie 2014 naar Noord-Italië

We vertrekken op 14 juli in de loop van de ochtend. Het weer is saai: grijs en bewolkt. Op de snelweg (via Arnhem richting Hannover naar Darmstadt) wordt het bovendien ook nog koud en nat.
Maar in Zuid Duitsland klaart het op en uiteindelijk eten we 's avonds buiten op een terras. We overnachten in een Ibis hotel. De volgende dag is het mooi weer en bereiken we Augsburg via Heidelberg en een stukje van de Romantische Strasse. Ook nu overnachten we in een Ibis hotel.

Via een stuk autoweg, een deel van de Romantische Strasse en over de Brennerstrasse rijden we verder naar en door Oostenrijk. Er zitten pittige stukken tussen, maar de route is i.h.a. goed te rijden, want we hebben dit stuk ook al in 2008 gedaan.
In Italië rijden we naar het Lago di Garda en zetten de tent voor de eerste keer op. Aan de noordkant van het meer: op een voor ons bekende kleine camping, "Campeggio Bomartini".

We staanDe volgende dag genieten we aan het meer van het mooie weer en laten ons de Italiaanse lekkernijen goed smaken.

De reis gaat verder richting Bologna. We rijden de drukke, toeristische weg langs het meer naar het zuiden, daarna over de saaie PO-vlakte en vinden een rustige camping ten zuiden van de stad. Hier begint het landschap te veranderen; het is heuvelachtig en afwisselend. Iets ten zuiden van Bologna vinden we de camping "Riva del Setta". We houden daar de volgende dag een rustdag; na de inkopen zoeken we verkoeling in het zwembad, want het is warm 34+ ºC.

De volgende dag gaan we naar Bologna; we pakken voor het gemak de bus; er is een halte bij de camping. We bekijken de stad; de bezienswaardigheden zijn o.a.: San Petronio, Palazzo Comunale en de Torre degli Asinelli en shoppen er.Torre degli Asinelli
Eten doen we op de camping; daar is een prima restaurant. De goedlachse, aardige bediening deelt er regelmatig glaasjes limoncello uit.

's Nachts wordt het noodweer: het dondert en het bliksemt en er valt een heleboel water.

Bij het vertrek de volgende dag (het regent nog steeds) wil de motor van Aart niet starten. Er wordt een garage gebeld en zij krijgen de motor weer aan de praat; de accu blijkt leeg te zijn. Te vaak mobieltjes opgeladen misschien? Men raadt aan om de accu toch nog even te laten controleren, dus rijden we naar Bologna, waar een Thriumph dealer zit. Alles blijkt in orde en we zetten de tent op bij de stadscamping, "Campeggio Citta di Bologna".

's Avonds gaat het weer regenen, maar de volgende dag waait de tent snel droog. Met goed weer rijden we eerst richting Rimini en duiken bij Fogli de Appenijnen in richting Florence. Via de zuidkant van Firenze langs de rivier de Arno rijden we verder de heuvels in en worden beloond met een prachtig uitzicht over de stad.
Het Piazzale Michelangelo is een groot, deels autovrij plein dat aan de overkant van de Arno rivier ligt tegenover het stadscentrum van Florence. Vanaf het plein heb je één van de beste onbelemmerde zichten over de stad. Ondanks de toeristische commercie is het plein zeker een bezoek waard al is het maar vanwege het adembenemende zicht dat men van hieruit heeft over de stad Florence. De Toscaanse heuvels zorgen voor een extra mooi decor. Je hebt hier een goed zicht op enkele van de belangrijkste herkenningspunten in de stad zoals de Duomo, de Ponte Vecchio en het Palazzo Vecchio.

Panorama Florence

We rijden verder Toscane in en pakken de autostrada richting Sienna. Halverwege verlaten we de weg en rijden naar San Gimongnano. We vinden een plek op een prima camping, "Boschetto di Piemma". We eten heerlijk in het restaurant, dat bij de camping hoort met een mooi uitzicht op de heuvels en de stad met zijn vele torens, San Gimignano.Doorkijkje
De prachtige middeleeuwse stad bezoeken we de volgende dag en ondanks de vele toeristen is het er goed toeven. Met een take-away pizza en een lekkere rosé eten we die avond in de zon bij de tent.

BepaktWe blijven nog een dag en rijden de volgende dag langs Volterra naar Pisa. Daar pakken we de 551 langs de kust, de Via Auralia. Deze weg kunnen we lekker volgen, want hij komt ook door ons doel. Aan de andere kant hebben we zicht op het mooie heuvelachtige landschap en de marmerafgravingen. Overal langs de weg staan sinaasappelbomen. Het weer is zonnig en warm.
Na La Spezia rijden we de bergen in richting de kust; Passo del Bracco (615 m.); onverwachts flink klimmen. We dalen af naar de Italiaanse Riviera aan de Ligurische Zee. Via een mooie, maar lastige route langs zee en dorpen vinden we de terrassencamping, Genova est.
Daar kunnen we ook eten met uitzicht op zee. 's Nachts is het weer noodweer, maar de volgende dag stralend zonnig. Een mooie dag voor het strand. We klimmen via de trappen naar beneden naar het dorpje en na heerlijke koffie op een schaduwterras vinden we een plek op het drukke, maar gezellige strand. We eten die avond bij de tent.

De volgende dag pakken we de boel weer op en via Genua rijden we de autostrada op. Je hebt een sterke maag nodig om je te voegen in het typische Italiaanse snelwegverkeer, slingerend langs balkonnetjes van flatgebouwen, door praktisch onverlichte tunnels (met bochten!!) en heftig knipperende lichten achter je! Al met al laat Genova [Genua] een onuitwisbare indruk achter. Later wordt het rustig en tuffen we in een relaxed gangetje over de Po-vlakte. Bij een automatische, onbemande benzinepomp wil de motor van Aart weer niet starten; met hulp duwen we ém aan. Hoogstwaarschijnlijk is de boordcomputer gestoord door het high-tech pompstation. Via de Monte Bianco (Mont Blanc) tunnel gaan we de grens naar Frankrijk over; het is er ongekend rustig. In Frankrijk wacht ons een flinke afdaling. We overnachten in een Ibis-hotelletje in Bourg-a-Bresse.

Helaas is het weer en zijn de verwachtingen in het oosten van Frankrijk superslecht: regen, regen en nog eens regen! We vluchten een hotel in in Dijon en besluiten er een shopdagje aan toe te voegen.
De volgende dag reizen we verder naar Noord Frankrijk, maar moeten eerst nog wel 60 km in de mist rijden. En de volgende dag naar NL, onderweg overnachten we in hotels. De tent hebben we niet meer opgezet, al wordt het weer onderweg wat beter. Als we donderdag thuiskomen via België/ Eindhoven staat er 3400 km. op de teller.

De route tot besluit.

Kijk hier voor meer foto's.